...
 

Over Olax

Hij noemt zichzelf een cabareteske liedjeszanger, en wil absoluut geen singer/songwriter genoemd worden: Olax is gepikeerd, gefocust, maar niet verbitterd. Uit zijn frustratie komen de klanken die het diepst liggen vanzelf naar buiten. Een aparte kijk op de wereld, beïnvloed door een breed scala aan foute vrienden en vriendessen, maar zeker niet zonder eigen input. "Ik wil het leven rauw en ruig," verzucht hij, "en zonder roze bril." En dat betekent: geen suiker in de koffie.

Van liedjes die suggereren dat het allemaal veel beter geregeld zou kunnen zijn in de wereld, tot teksten waarin hij uit arrogantie in alle zelfverzekerdheid de wereld te min vindt om beter te regelen, door middel van een directheid die veel te expliciet is, of een wazig halfpoëtisch gebrabbel waarvan hij zelf niet eens weet wat-ie ermee bedoelt: Olax stort z'n hart uit. En of dit nou in eindeloze opsommingen gaat of in precies die achttien woorden die nodig waren om te zeggen wat gezegd moest, daar heeft hij schijt aan.

Hij is overal en nergens, en hij heeft nooit bestaan. Hij blijft bij zijn principes.

Hij is Olax.

Biografie, wapenfeiten en recensies

Olax is geboren in 1987 uit de ellepijp van een gepensioneerde Griekse god. In zijn jonge jaren leerde hij de muzen kennen, mede dankzij de steun van zijn ouders. Echter, na een fikse ruzie met zijn vader is hij de berg Olympos afgeflikkerd, en zijn solocarrière begonnen.

Vanaf 1999 trad Olax op onder het pseudoniem Olav Torkson, veelal solo, maar ook in de bands Hydra, Solid Integration, De Helft, 0,4, ONCE, en Kwebbles. In 2005 won Olax de eerste prijs in de categorie 'Taal' bij de Kunstbende.

Olax houdt zich sinds begin 2009 voornamelijk bezig met zijn solocarrière. Hij speelt op diverse festivals, waaronder Kaderock 2009 en The Hague Jazz en het Zeeheldenfestival in 2010. In mei 2010 kwam zijn debuutalbum "Goed genoeg" uit wat door het publiek goed ontvangen is.

Over zijn optreden op het Zeeheldenfestival schreef 3voor12: "Alleen achter zijn keyboard of slechts met een gitaar in de hand speelt hij lachwekkende liedjes vol satire en zelfspot." en "Olax heeft een vreemde en originele kijk op zichzelf en op de wereld."Recensie 3voor12 (Zeeheldenfestival 2010)