Olax

, ,

De argumenten liegen er niet om

een doodswens in jambische pentameter

Deze bundel is eerder uitgebracht onder de naam Dichter bij het eind. Geschreven in 10 dagen, in de daklozenopvang en de bibliotheek, is dit waar het allemaal begon. De eerste solosonnetten­kransen­krans van Nederland. Het eerste deel van wat misschien ooit een sonnetten­kransen­kransenkrans wordt.

Het thema van deze bundel is zelfdoding, en daar wordt vrij autobiografisch over verhaald. Een aanrader voor wie Olax beter wil leren kennen en denkt dat dat kan door zijn geschiedenis te leren!

Beschikbaar als softcover (€ 17,22) en als e-book (gratis).

Naar de winkel   Download e-book

't Is egoïstisch, maar 't is mooi geweest

een studie in jambische pentameter

Wie in ťťn jaar twee sonnetten­kransen­kransen uitbrengt, moet wel gek zijn, maar dat weerhield Olax er niet van zijn volledige aandacht op de tekortkomingen van de rest van de wereld richten.

In dit boek over de negatieve kanten van egoïsme worden de uiteenlopendste karaktereigenschappen en merkwaardigheden afgedaan als een steeds terugkerend fenomeen waarbij de mens alleen zijn eigenbelang voor ogen heeft. Soms leidt dat tot komische perikelen, soms tot droeve treurnis, soms tot pinguÔns die toekijken hoe een stervende vrouw gevingerd wordt.

Beschikbaar als softcover (€ 17,24); ook in de pocketvariant (€ 7,50) en als e-book (gratis).

Naar de winkel   Download e-book

Ik maak er gauw een eind aan, en ik kom

een klaagzang in jambische pentameter

Voordat kanker een scheldwoord was, was het al een hele nare ziekte, waar tientallen (zo niet miljarden) mensen aan overlijden (vaak na een naar, lang ziekbed). Het is een beroerd idee om daar een lekker luchtig gedichtenbundeltje over te schrijven, en Olax is gek op beroerde ideeŽn.

Deze bundel is een doorlopend verhaal. Het gaat over Lieke, een meisje dat asbestkanker krijgt, en - spoiler alert - hartstikke morsdood gaat voor het eind van het boek. Goh. Wie had dat verwacht. Asbestkanker is niet te overleven, sorry. Dit is Olax' lievelingsboek van zichzelf.

Beschikbaar als softcover (€ 17,24); ook in de pocketvariant (€ 7,50) en als e-book (gratis).

Naar de winkel   Download e-book

Met rasse schreden naar het laatste feest

een bierkaart in jambische pentameter

Speciaalbier heeft de afgelopen tientallen (zo niet miljarden) jaren de wereld veroverd, en ook Olax' hart maakte deel van die veroverde wereld uit. Als barman zag hij het al als taak om zo goed mogelijk te snappen waar zijn klanten blij van werden, en ook voor dit boek is uitgebreid onderzoek gedaan. Tot in de vroege uurtjes. Tot de laatste slok. Ad fundum.

Hoewel er bijna tweehonderd biertjes beschreven worden in dit boekwerk, gaat het eigenlijk helemaal niet over bier, maar veel meer over de situaties waarin bier genuttigd wordt, of waartoe bier kan leiden. De wereld van horecatijgers, stoute gijten en lamballen.

Beschikbaar als softcover (€ 17,24) en als e-book (gratis).

Naar de winkel   Download e-book

Zo feestend leef ik naar het einde toe

een spiegel in jambische pentameter

Het vijfde deel in de serie is een stuk minder vrolijk dan de voorgaande delen (ook al gaat hier geen kankermeisje dood). Voor wie een triggerwarning nodig heeft: koop dit boek niet als u niet geconfronteerd wil worden met automutilatie, narcisme, pathologisch liegen, zelfdoding en uiteraard het nodige grove taalgebruik, want jeetjemineetjedecholerakutkriebeltjes, hoe zou het anders moeten?

Olax gaat in dit boek de confrontatie aan met zijn eigen onvolkomenheden, en dat is geen pretje. Wel heel veel binnenrijm!

Beschikbaar als softcover (€ 17,24) en als e-book (gratis).

Naar de winkel   Download e-book

De dood wacht slechts op wie er op hem wacht

een aanklacht in jambische pentameter

Dit boek is in het geheel niet gebaseerd op de affaire rondom Gerard van den IJssel, die een werknemer aanrandde en vervolgens ontslagen werd omdat hij dronken een verkeersongeluk veroorzaakte. Daar kan Olax ook helemaal niks over weten, want Van den IJssels toenmalige werkgever Omroep West weigert daarover te praten.

Nee, dit is een spannend sciencefictionavontuur over machtsmisbruik en de moeilijke strijd daartegen. Olax en zijn verse vrienden zullen de onderdrukkers wel eens een lesje leren, menen ze. Of dat goed afloopt? Natuurlijk niet.

Beschikbaar als softcover (€ 17,24); ook in de pocketvariant (€ 14,50) en als e-book (gratis).

Naar de winkel   Download e-book

Gedichtje voor het slapen, ik ben moe

een wake in jambische pentameter

Het idee voor Gedichtje voor het slapen, ik ben moe ontstond toen Olax voor de zoveelste keer in het gekkenhuis zat, waar hij z'n uiterste fucking best deed om een normaal dag/nacht-ritme op te bouwen, maar daar niet in slaagde door ladingen medicatie die hem in het verkeerde keelgat schoten.

Slaap en vermoeidheid vormen daardoor het thema van de zevende bundel in de reeks. Een tripje door dromenland, langs de grenzen van het dodenrijk, de nachtklachtenclave en natuurlijk de als-je-niet-kan-slapen-moet-je-warme-melk-met-honing-drinken-zone. Dit boek leent zich uitstekend voor Nederlandstalige nachtkastjes. Welterusten!

Beschikbaar als softcover (€ 18,38); ook in de pocketvariant (€ 15,00) en als e-book (gratis).

Naar de winkel   Download e-book

Een mantra die ik zelf niet heb bedacht

een treurnis in jambische pentameter

In dit achtste deel van de sonnettenkransenkransenkrans weidt Olax uit over veertien gevoelens die schuilen achter verdriet. Onder meer liefdesverdriet, rouw, eenzaamheid, frustratie, noodlot en somberheid passeren de revue. Een mantra die ik zelf niet heb bedacht huilt tranen met tuiten en brokt in de keel.

Olax' eigen ervaringen met verdriet zien er meer uit als 'opkroppen tot een bal met een dichtheid van een klein zwart gat', maar dat betekent niet dat hij er niet over kan schrijven - waar het hart volgepropt mee zit, loopt de pen tenslotte van over.

Beschikbaar als softcover (€ 18,36); ook in de pocketvariant (€ 15,00) en als e-book (gratis).

Naar de winkel   Download e-book

Wat ik zelf heb bedacht, is zelden waar

een gamebook in jambische pentameter

Dit is een gamebook: een boek waarbij de lezer keuzes moet maken die het verhaal beÔnvloeden. Het verhaal is geschreven in een fantasy-setting, met tovenaars, draken, zeemeerminnen en zombies. De zestien mogelijke eindes waar de lezer op uit kan komen variŽren van grimmig tot bloederig en van oneerlijk tot gruwelijk. Toch zit er weer een hoop humor in verstopt.

De keuze om een gamebook te schrijven was een reactie van Olax op zijn behandelaar, die beweerde dat dat pas echt onmogelijk zou zijn. Onmogelijk? Olax lacht in het gezicht van onmogelijk. Hahaha! Hahahaha!

Beschikbaar als softcover (€ 18,38); ook in de pocketvariant (€ 15,00) en als e-book (gratis).

Naar de winkel   Download e-book

Komt waarheid, komt de leugen in de knel

een cover in jambische pentameter

Dit kinderboek (voor 8 jaar en ouder) verhaalt over Stach, die na het overlijden van de koning, zelf koning wil worden. Zes zure ministers geven hem zeven bijna onmogelijke opdrachten, die hij achter elkaar vervult. Klinkt dat u bekend in de oren? Dat kan kloppen. Olax heeft Koning van Katoren herschreven, in sonnettenkransenkransvorm.

Waarom een al bestaand boek herschrijven? Dat is een soort knipoog naar hoe Olax in zijn liedjeszangerperiode ook geregeld ťťn cover in zijn setlist opnam, toen meestal van Harrie Jekkers of Drs. P. Het is niet gebruikelijk (en bovendien niet legaal) om dat als schrijver te doen, en niet gebruikelijk is Olax' handelsmerk.

Jan Terlouw schreef over dit boek: "Wat een ongelofelijk, indrukwekkend werkstuk," en "ik heb het zeer geboeid en met erg veel waardering gelezen."

Beschikbaar als softcover (€ 18,36) en als e-book (gratis).

Naar de winkel   Download e-book

Niet langer wil ik wachten; ik ben klaar

een ethos in jambische pentameter

Acedia, Invidia, Avaritia, Gula, Ira, Superbia en Luxuria worden in dit boekwerk tegenover Iustitia, Temperantia, Fides, Caritas, Fortitudo, Prudentia en natuurlijk Spes geplaatst. Zijn de zonden wel zo zondig en deugen de deugden wel? Een frustrerend onuitgewerkte whodunnit verhaalt over het mysterieuze overlijden van Tijn.

Er worden diepgaande filosofische vraagstukken behandeld, en uiteraard vallen er weer doden, maar in tegenstelling tot de vorige twee boeken blijft de toon steeds luchtig. Hoofdstuk 9 van dit boek, Ira, is verplichte kost voor wie de kunst van het uitschelden bestudeert.

Beschikbaar als softcover (€ 18,38); ook in de pocketvariant (€ 15,00) en als e-book (gratis).

Naar de winkel   Download e-book

Problemen, dingen, zooi en tribulaties

samengesteld door Bas Jongenelen

Een ronduit hilarische bundel die de wereld van bureaucratie en het kantoorleven op de hak neemt. Geschreven door 35 dichters, onder het samenstellend oog van Bas Jongenelen (de O.G. sonnetten­kransen­kransenschrijver). Olax heeft een van de kransjes geschreven.

Zijn bijdrage gaat over de clownsneuzen en pipobroeken die verantwoordelijk zijn voor de Participatiewet. In veertien sonnetten wordt de lezer meegenomen met zijn ervaringen met Joke Cocx, de stereotiepe ambtenaar die ervoor gezorgd heeft dat alle boekjes op deze website nu zo goedkoop zijn.

Niet te koop via deze website, maar wel gewoon in de boekhandel (€ 22,50).

Steun je lokale boekhandel

Topo

door Peter Knipmeijer e.a.

Luttele dagen nadat Peter Knipmeijer de topo bedacht, gingen diverse dichters ermee aan de haal, wat al snel resulteerde in dit prachtige boekje.

Ook Olax heeft hier enkele bijdragen aan geleverd. In deze bundel is meer humor te vinden dan in al zijn andere boeken samen.

Meer informatie over de topo

Niet te koop via deze website, maar wel gewoon in de boekhandel (€ 17,51).

Steun je lokale boekhandel

(cc) 2018 - 2023, Olax.
Olax, al zijn werken, al zijn teksten, al zijn muziek en alle afbeeldingen op deze website zijn eigendom van Olax. KopiŽren mag, onder voorwaarde van naamsvermelding en een link naar deze website.