De sonnettengenerator

Geïnspireerd door W.A. Mozarts Musikalisches Würfelspiel, maakte Olax voor u deze sonnettengenerator. Voor elke regel van dit sonnet zijn veertien mogelijkheden: met een druk op de knop bepaalt het lot welk van de ruim elf biljard (11.112.006.825.558.016) mogelijke sonnetten u te lezen krijgt.

Het sonnet dat u zo maakt is jambisch, pentametrisch, en volgt het rijmschema abba cddc efe fef.


Dat klinkt bekend...

Inderdaad. Het concept doet denken aan Cent mille milliards de poèmes (1961) van Raymond Queneau: een boekwerk met honderdbiljoen sonnetten, vernuftig verdeeld over maar tien pagina's. Lees daar hier meer over

In 2017 schreef kwam Pieter Breman met zijn Nederlandse sonnettengenerator, waarmee ruim 120 triljard mogelijke sonnetten gemaakt kunnen worden. Lees daar hier meer over

Hoe werkt deze sonnettengenerator?

Met één druk op de knop, werpt u, bij wijze van spreken, veertien veertienzijdige dobbelstenen. Elk van die digitale dobbelstenen bepaalt één van de regels van het sonnet. Met behulp van de slotjes-iconen voor elke regel, kan u bepaalde regels vastzetten.

Zoeken op titel

Het door u gemaakte kunstwerk mag zéker een naam hebben, dus er wordt een titel boven geplaatst. Die titel is een code van veertien tekens: elk teken staat voor de gebruikte tekst per regel. Zo kan u terugblikken, als u nog eens wil genieten van uw eerdere creatie, en zo kan u deze natuurlijk ook met uw vrienden, fans en huisdieren delen.

  • Met rasse schreden naar het laatste feest
  • Ik maak er gauw een eind aan, en ik kom
  • 't Is egoïstisch, maar 't is mooi geweest
  • Dichter bij het eind
  • Het sonnetje in huis